ПЛОВДИВ Е САМО НАШ 

"... това е най-красивият град, който можете да си представите. От далеч блести красотата му и една много голяма река - Хебър тече в подножието на хълмовете му..."

Лукиян, II в.н.е.


Блестяща античност, средновековие с елементи и на ориента, възраждане и барок с уникална фолклорна традиция - Градът на трихълмието е пресечна точка на култури и епохи, религии и поверия, възел от пътища, свързващи страни и континенти. Пловдив е град, имал изключителна съдба да бъде свидетел на много исторически превратности, а осем-хилядолетната му история му дава право да се счита за връстник на човешката цивилизация и за един от най-древните градове в Европа.


Пловдив е разположен на 160 м надморска височина и се простира на територия от 53 кв. км в равната Горнотракийска низина по двата бряга на Марица. Населението на града е около 347 000 души.
През Пловдив минават важни международни пътни артерии, които още от древността са свързвали Изтока с Европа, Балтика със Средиземноморието, Черно море с Адриатика. Сиенитените хълма му придават неповторима и живописна красота, а богатото културно-историческо наследство отдавна го е утвърдил като основен национален център. Днес Пловдив е вторият по големина град в България, голям и стратегически важен промишлен, търговски, научен, културен и комуникационен център. Градът е люлка на много първи за страната културни институции от изключителна важност: библиотека, музей, театър.
Първият театър Люксембург, в който са положени основите на професионалния театър в България, е построен в Пловдив.
Иван Мърквичка и Антон Митов подреждат първата художествена изложба в страната в залата на библиотеката в Пловдив.
Първият хор с диригент Ангел Букурещлиев е основан в Пловдив.
Първият обществен парк в България е създаден тук от дворцовият градинар на Наполеон III и на султан Абдул Азис...
Пловдив има основна заслуга за Cъединението, обявено в града на 6 септември 1885 г. След този велик исторически акт Пловдив остава и до ден днешен вторият по големина и значение град след столицата София.
През 1892 г. градът е домакин на Първото българско изложение с чуждестранно участие, чийто директор е писателят Михалаки Георгиев. Наследник на това начинание днес е Пловдивският международен панаир.
...Тук през 1912 година е основан БОТЕВ ПЛОВДИВ и вече 90 години е
част от страданието и възторга на този космополитен град. С името на клуба са свързани и най-светлите, и най-тъжните мигове от историята на пловдивския футбол.Copyright 2002